Foto: micael astner

Brinka SKK:s drogpolicy

Bakgrund

Brinka Sandvikens KonståkningsKlubb bedriver en ideell verksamhet med konståkning som huvudinriktning. Vi vill främja såväl fysisk som psykisk, social och kulturell utveckling för våra medlemmar. Genom vår verksamhet lär sig barn och ungdomar att värna om sin kropp och blir delaktiga i en positiv gemenskap,

Vår barn- och ungdomsverksamhet består av skridskoskola, konståkningsskola och tävlingsåkare. Kontakten med positiva förebilder i form av ledare och äldre aktiva är en viktig faktor och vi ställer därför krav på att alla aktiviteter inom föreningen ska vara drogfria. Alla inom klubben har ansvar för att arbeta alkohol- och drogförebyggande. När en medlem, tränare eller funktionär ser tecken på missbruk eller påverkan av alkohol/droger som går ut över klubbens verksamhet har denne ett ansvar att agera och även göra tränare och styrelsen uppmärksam på detta.

Innebörd

Tobak (snusning och rökning)

• Vi tillåter inte att barn och ungdomar under 18 år använder tobak inom vår verksamhet (träning, tävling och lägerverksamhet).

• Om vi upptäcker att någon av våra barn och ungdomar använder tobak agerar vi på följande sätt: ledarsamtal med barn/ungdom samt kontakt med föräldrar.

• Aktiva och ledare över 18 år samt föräldrar är förebilder för de yngre medlemmarna och skall därför föregå med gott exempel. T ex inte röka i närheten av pågående klubbaktiviteter.

Alkohol (inkl folköl)

• Vi tillåter inte alkoholkonsumtion inom vår verksamhet (träning, tävling och lägerverksamhet). Fester eller representation där vi bjuder på alkohol förekommer inte.

• Om vi upptäcker att någon av våra barn och ungdomar använder alkohol agerar vi på följande sätt: ledarsamtal med barn/ungdom samt kontakt med föräldrar.

• Aktiva och ledare över 18 år samt föräldrar är förebilder för de yngre medlemmarna och skall därför föregå med gott exempel. En alkoholpåverkad person ska omedelbart avvisas från pågående klubbaktiviteter.

• Det är inte tillåtet för någon av våra medlemmar, att under några omständigheter dricka alkohol eller uppträda berusad i föreningens profilkläder.

Narkotika och dopningspreparat

• Föreningen tar avstånd från allt bruk av narkotika eller dopningspreparat.

• Om vi upptäcker att någon av våra barn och ungdomar använder narkotika eller dopningspreparat agerar vi på följande sätt:

-   Enskilt samtal med medlemmen och föräldrakontakt om medlemmen är omyndig.
-   Kontakt med sociala myndigheter och/eller polis.

Brinka SKK avstår från sådan reklam eller sponsring som kan förknippas med alkohol och droger.

Förankring och uppföljning av policyn

• Drogpolicyn är beslutad av styrelsen.

• Fr o m 2019 förankras drogpolicyn vid årsmötet 2019-06-13.

• Uppföljning/diskussion och ev. revidering ska ske minst en gång per år/säsong;  vad har vi gjort? vad gör vi nästa år?

• Styrelsen ansvarar för att drogpolicyn förankras hos föreningens ledare, föräldrar och medlemmar. Alla ledare ska erhålla ett exemplar av drogpolicyn.

• Drogpolicyn ska publiceras på föreningens hemsida.

• Brott mot denna policy kan som konsekvens innebära uteslutning ur klubben och i förekommande fall avsked.

Uppdaterad: 13 JUN 2019 23:09 Skribent: Brinka SKK

Anmälan till Hösten 2019 Konståkningsgrupper