Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Skridskor

När man åker i skridskoskolan ställs inga krav på särskilda skridskor men vi strävar från början efter att skridskorna skall vara av bra kvalitet. Detta är mycket viktigt av fler anledningar, dels för att undvika skador på fötter och vrister genom att man står snett men också för att behålla intresset för träningen. Barnets intresse för skridskoåkning avtar lätt på grund av dåliga skridskor.

Det är mycket viktigt att kunna stå riktigt på skridskorna, d.v.s. så att skridskorna bildar en 90 graders vinkel mot isen. Påfrestningen på vristen blir stor eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Enklare konståkningsskridskor som t.ex Jofa och Piruett som kan köpas i sportaffärer och vissa stormarknader är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att vristen inte stöds korrekt. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna. Extra sockor kan hjälpa och att knyta stadigt.

Utöver skridskor behöver barnen hjälm (inte slalomhjälm), vantar och smidiga och varma kläder.


Att köpa skridskor

Nya konståkningsskridskor av bra kvalitet är dyrt att köpa men de har ett bra andrahandsvärde om skridskorna är i bra skick när man säljer dem. De finns flera köp- och säljsajter t.ex. på facebook för begangnade skridskor. Om man köper begagnade skridskor bör man noga kontrollera att lädret i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen helst ska vara utan veck. dvs inte knäckta i vristen.

Märken att rekommendera oavsett vilken nivå man tränar på är Jackson, Edea, WIFA, GRAF och RISPORT. Dessa tillverkare säljer från enkla nybörjarmodeller till de mest avancerade konståkningsskridskor som finns. 

Brinka skk rekommenderar dessa konståkningsskridskor för skridskoskola eller fortsättningsgrupp konståkning (dessa skridskor säljs med fabriksmonterad monterad skena). Ca-priserna avser nypris

 Jackson:
Jackson Glacier (skridskoskolan) (ca-pris 600-700 kr). Stabilare och bättre skridskor än de som säljs i sportaffärer. 

Jackson Mystique (ca-pris 900 kr) (skridskoskolan eller fortsättningsgrupp konståkning) (stabilare, mer vadderad skridsko än Glacier, passar utmärkt för den mindre åkaren som tränar på märken.

Jackson Artiste (fortsättningsgrupp konståkning) Stabilare sko än Glacier och Mystique, mer avancerad skena för åkare i konståkningskolan som tränar på märken eller den mindre åkaren som börjat träna enkelhopp. (Ca-pris 1500 kr) 

Edea:
Edea Brio (skridskoskolan eller konståkningsskolan) den allra enklaste skon från Edea, passar utmärkt för att träna på märken (ca-pris 900 kr)

Edea Motivo: (konståkning fortsättning), skon är stabilare än Brio, passar åkare som börjat träna enkelhopp, eller den lite större nybörjaren) (ca-pris 1300 kr)

 Wifa:
Wifa Hobby: (skridskoskolan eller konståkningsskolan) Bra nybörjarskridsko för att träna märken. (ca-pris 1500 kr)

Länkar till återförsäljare:

Tinas konståkningsshop - konstakning.net

K-Skate Sportbutiken Linnea

Norrköpings Skateshop  - medlemmar i Brinka har 10% på hela sortimentet.

Teijas Skateshop

Systugan & Design - lokalt företag som syr för konståkning

Uppdaterad: 09 DEC 2020 11:08 Skribent: Carin Berg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Brinka Sandviken KK - Konståkning
Hedåsvägen 8
81161 Sandviken

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info