Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Skridskor

När man åker i skridskoskolan ställs inga krav på särskilda skridskor men vi strävar från början efter att skridskorna skall vara av bra kvalitet. Detta är mycket viktigt av fler anledningar, dels för att undvika skador på fötter och vrister genom att man står snett men också för att behålla intresset för träningen. Barnets intresse för skridskoåkning avtar lätt på grund av dåliga skridskor.

Brinka SKK rekommenderar riktiga konståkningsskridskor för de som tränar i någon av våra konståkningsgrupper. Konståkningsskridskorna är rejäla och har en styv sko som ger bra stöd för vristen för att minimera skador samt ge förutsättningar för att kunna utvecklas i sin åkning. "Vanliga" konståkningsskridskor köpta i sportaffär rekommenderas inte då dessa skridskor är för mjuka i skaften och har en dålig skena vilket direkt försämrar åkarens möjligheter på isen. 
Det är mycket viktigt att kunna stå riktigt på skridskorna, d.v.s. så att skridskorna bildar en 90 graders vinkel mot isen. Påfrestningen på vristen blir stor eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Enklare konståkningsskridskor som t.ex Jofa och Piruett som kan köpas i sportaffärer och vissa stormarknader är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att vristen inte stöds korrekt. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna. Extra sockor kan hjälpa och att knyta stadigt.

Utöver skridskor behöver barnen hjälm (inte slalomhjälm), vantar och smidiga och varma kläder.


Att köpa skridskor

Nya konståkningsskridskor av bra kvalitet är dyrt att köpa men de har ett bra andrahandsvärde om skridskorna är i bra skick när man säljer dem. De finns flera köp- och säljsajter t.ex. på facebook för begangnade skridskor. Om man köper begagnade skridskor bör man noga kontrollera att lädret i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen helst ska vara utan veck. dvs inte knäckta i vristen.

Märken att rekommendera oavsett vilken nivå man tränar på är Jackson, Edea, WIFA, GRAF och RISPORT. Dessa tillverkare säljer från enkla nybörjarmodeller till de mest avancerade konståkningsskridskor som finns. 

Brinka skk rekommenderar dessa konståkningsskridskor för skridskoskola eller fortsättningsgrupp konståkning (dessa skridskor säljs med fabriksmonterad monterad skena). Ca-priserna avser nypris.

 Jackson:
Jackson Glacier (skridskoskolan) (ca-pris 600-700 kr). Stabilare och bättre skridskor än de som säljs i sportaffärer. 

Jackson Mystique (ca-pris 900 kr) (skridskoskolan eller fortsättningsgrupp konståkning) (stabilare, mer vadderad skridsko än Glacier, passar utmärkt för den mindre åkaren som tränar på märken.

Jackson Artiste (fortsättningsgrupp konståkning) Stabilare sko än Glacier och Mystique, mer avancerad skena för åkare i konståkningskolan som tränar på märken eller den mindre åkaren som börjat träna enkelhopp. (Ca-pris 1500 kr) 

Edea:
Edea Brio (skridskoskolan eller konståkningsskolan) den allra enklaste skon från Edea, passar utmärkt för att träna på märken (ca-pris 900 kr)

Edea Motivo: (konståkning fortsättning), skon är stabilare än Brio, passar åkare som börjat träna enkelhopp, eller den lite större nybörjaren) (ca-pris 1300 kr)

 Wifa:
Wifa Hobby: (skridskoskolan eller konståkningsskolan) Bra nybörjarskridsko för att träna märken. (ca-pris 1500 kr)

Länkar till återförsäljare:

Tinas konståkningsshop - konstakning.net

K-Skate Sportbutiken Linnea

Norrköpings Skateshop  - medlemmar i Brinka har 10% på hela sortimentet.

Teijas Skateshop

Systugan & Design - lokalt företag som syr för konståkning

Storlek

Storleken har betydelse. Mät fotens längd, lättast är det att använda en mätsticka tex i skoaffären. Har du ingen möjlighet att använda mätsticka rekommenderas att stå på ett papper intill en vägg, sätt hälen mot väggen och rita av foten på pappret. Mät från väggen till fotens längsta spets. 

För att minimera risken för skador eller att du får ont i foten bör skridskon vara max 1cm längre än foten (innermått). En fot i en för stor skridsko medför att foten inte fixeras i skridskon på korrekt ställe. Detta kan medföra skador på foten. Skridskorna är uppbyggda i sulan vilket betyder att hålfoten måste hamna där den är tänkt att vara. Om skridskorna är för stora uppstår vanligen smärta under hålfoten. Dessutom kan blodcirkulationen blockeras. Hur vet man då hur stor skridskon är, dvs. skridskons innermått? Ofta är skridskons innermått utmätt och märkt på skridskon/kartongen.

Observera att olika märken också är olika breda. Wifa och Jackson passar bättre till bredare fötter.

Storlekstabell Wifa
Wifa följer i stort sett "vanliga" storlekar men har skridskor i ett antal olika bredder. Tinas konståkningshop är en webshop som har en riktigt bra storlekstabell för Wifa, se länk nedan:
wifas-storlekstabell

Storleksguide Risport och Edea

 

Storlek i millimeter Vanlig skostorlek
190 28
195 29
200 30
205 31
210 31,5
215 32
220 33
225 34
230 34,5
235 35
240 36
245 37
250 37,5
255 38
260 39
265 40
270 40,5
275 41
280 42
285 42,5
290 43
295 44
300 45
305 46

 

Att knyta skridskon rätt

Att knyta sin skridsko rätt är oerhört viktigt för att inte förstöra skon/plösen men också för en fotriktig belastning. Knytningen skall vara som hårdast över lästen, mitt på skon, se illustration

 

imagef6qtw.png

Värmning av skridskor

Att åka in ett par nya skridskor kan ibland vara besvärligt. Vissa åkare får aldrig skav eller besvär med tryck, medan andra har det besvärligare. Äkta läderskor går att värma i ugn. Rekomenderas ej till skridskor som består av plastmaterial, typ Edea. 

Dock sker själva uppvärmningen helt på egen risk och det är viktigt att man hela tiden har noga uppsikt över skorna. 

Insidan av skon består av ett material som formar sig efter Din fot vid uppvärmning. För att få bästa passform direkt, skall Du göra på följande sätt:OBS skenan ska vara monterad. Lägg en handduk om skenan. Sätt in skridskona i kall ugn

Var noga med tiden!

 • Sätt på ugnen och ställ temperaturen på 100 grader, OBS! Kolla så ugnen inte står på grillning eller snabbvärmning utan över och undervärmning.
 • Ställ skridskona på gallret mitt i ugnen tills 100 grader uppnåtts, ca 15 min. 
 • Snöra på Dig kängorna, och dra åt ordentligt och låt dom ”svalna av” på foten. 
 • Sitt still i ca 20 min innan du försiktigt kan börja gå omkring i skridskon. Gå ej djupt ner i knä förrän efter ca 40 min. 
 • Åk ej på 12 timmar efter uppvärmning av sko. Känns inte skon bra efter några åk så upprepa värmningen en till två ggr. 

Skötselråd

Att sköta om sina skridskor är viktigt, dels för att du ska få ut så mycket av din åkning som möjligt men också för att skridskorna ska hålla sig hela och fräscha. Här följer nu några rekommendationer för hur du sköter om dina skridskor.

 • Skydda skenorna med mjuka överdrag (när du förvarar dem i väskan).
 • Torka noga av skridskorna och skenorna efter varje träning och tävling.
 • Placera gärna skridskorna i varsin påse (när du förvarar dem i väskan).
 • Använd gärna skridskoryggsäck och förvara skridskorna i respektive fack för skridskorna, ha skridskorna stående (ej upp och ner) för att förhindra att dålig lukt uppstår
 • Använd alltid hårda skydd vid användning utanför isen
 • Ha aldrig de hårda skydden på mer än när du går med skridskorna.
 • Använd aktivt kol (bollar) i skridskorna då de inte används för att ta bort ev dålig lukt
 • Speciell skridskotejp kan användas för att skydda skridskon från skrapmärken vilket också ökar andrahandsvärdet på dina skridskor. Även speciellt skridskoskydd (ett slags strumpa) kan träs ovanpå skridskon om man vill. Var noga med att låta skridskon och strumpan torka var för sig.
 • Kontrollera att skenan inte sitter löst (skruvar är åtdragna/nitar är intakta)

Låt en kunnig konståkningsslipare slipa skridskorna med jämna mellanrum.

Slipning

En konståkningsskridsko bör slipas ett antal gånger per säsong. Ju mer du åker, desto oftare behöver skridskorna slipas. Syftet med att ha slipade skridskor är förstås att det är lättare att åka och utföra övningarna. Om det finns hack i skenorna förlorar man lätt hastighet och balans.

Om du är osäker ifall skridskorna behöver slipas be din tränare känna på skenan.

Brinka SKK har egen skridskoslipning på Jernavallen. Kostnaden är 75kr för medlemmar och 150kr för icke medlemmar. Avgiften betalas med swich eller kontant på plats.

För att skridskorna ska kunna slipas måste de märkas med för- och efternamn på lapp i skridskon eller tejp på skridskon. Omärkta skridskor blir ej slipade!

Kontakta vår skridskoslipare Peter Johansson 070-6435110 för att bestämma tid för slipning.

Uppdaterad: 09 DEC 2020 11:08 Skribent: Carin Berg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Brinka Sandviken KK - Konståkning
Hedåsvägen 8
81161 Sandviken

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info