Hoppa till sidans innehåll

Bra att veta


 1. Vilket syfte har skridskoskolan?
 2. Vilket innehåll har skridskoskolan? 
 3. Vilka regler gäller under träningarna? 
 4. Hur klär man sig? 
 5. Måste man ha hjälm? 
 6. Vilka skridskor bör man ha? 
 7. Är det något speciellt man ska tänka på när man åker? 
 8. Var slipar man sina skridskor? 
 9. Hur vårdar man sina skridskor? 
 10. Information om utrustning finns här för dig som är intresserad av att lära dig konståkning längre fram, men också om skridskovård och slipning av skridskor.

 

Vilket syfte har skridskoskolan?

Skridskoskolan har som huvudsyfte att genom roliga och lekfulla övningar i grupp ge barnen en grundläggande teknik i skridskoåkning, t ex:

 • Balans
 • Koordination
 • Smidighet
 • Kroppsuppfattning
 • Koncentration

 

Tillbaka till innehåll

 


 

Vilket innehåll har skridskoskolan?

Skridskoskolan innehåller bland annat följande färdighetsövningar

 • Åkning framåt och bakåt
 • Bromsa
 • Svänga
 • Vända
 • Lyfta från isen
 • Snurra
 • Balans och säkerhet på skenan

Alla övningar ger en bra grund för såväl blivande konståkare som bandy- eller ishockeyspelare.

 

Tillbaka till innehåll

 


 

Vilka regler gäller under träningarna?

För att på bästa möjliga sätt kunna genomföra skridskoundervisningen har vi satt upp några trivselregler.

 • Kom i god tid till träningen. Har lektionen börjat är det störande för tränaren och de andra barnen med eftersläntrare.
 • Känn efter om du behöver gå på toaletten innan träningen. Undvik toalettbesök under träningspasset.
 • Kompisar som inte är med i skridskoskolan kan inte komma och åka skridskor under träningen. Antingen är man med och betalar träningsavgift, eller så är man inte med alls.
 • Det är bra att märka skridskoskydden.
 • Föräldrar bör hålla sig på läktaren under träningen. Det kan vara distraherande för barnen om de hänger över sargen hela tiden. Undantag för de första gångerna med de allra yngsta barnen.
 • Att äta godis och tugga tuggummi är sådant som sker utanför isen.

 

Tillbaka till innehåll

 


 

Hur klär man sig?

Man ska ha varma kläder men man bör inte ha för mycket på sig. Då kan det bli svårt att röra sig. Flera lager på lager är bättre än tjocka overaller men det viktigaste är att du är varm och har bra rörelseförmåga. Det räcker tex med en träningsoverall, tröja, mössa och vantar. Alla måste ha vantar, både som skydd mot vassa skenor och för att hålla fingrarna varma. Långa halsdukar och dylikt som hänger ner är inte så praktiskt. Man ska INTE ha kläder som är för tajta som jeans. I skridskorna räcker det med en inte alltför tjock strumpa. För att skridskon ska sitta bra ska byxorna vara utanpå kängan. Hjälmen är ett måste och den ska inte vara för stor och den måste sitta stadigt på huvudet. Det går bra med vanlig hockeyhjälm utan galler. 

 

Tillbaka till innehåll

 


 

Måste man ha hjälm?

Hjälmen är lika viktig som skridskorna för nybörjaren. Den är också obligatorisk. En bra hjälm är inte stor utan sitter stadigt. En vanlig ishockeyhjälm går bra.

För barn som har klarat märke 8 finns huvudskydd att köpa via www.k-skate.se (http://shop.textalk.se/se/article.php?id=31613&art=14245492).

Tillbaka till innehåll

 


 

Vilka skridskor bör man ha?

Vi har inga krav på att barnen ska ha konståkningsskridskor med taggar. Ishockeyskridskor och annat går också bra, bara man känner att man kan åka i skridskorna.

Övningarna i skridskoskolan är bra för alla som vill lära sig att åka skridskor, oavsett vilken isidrott man väljer senare.

Fortsätter man med konståkning och vill börja tävla behöver man ett par riktigta konståkningsskridskor. Dessa skridskor är mycket hårdare och stadigare än skridskor som man köper i de vanliga sportbutikerna, de har större taggar och är dyrare. De kan kosta flera tusen. Därför är det smartare att köpa ett par begagnade konståkningsskridskor till en början. Dessa skridskor kan tyvärr inte köpas i vanliga sportaffärer. K-Skate säljer bra och prisvärda skridskor: http://shop.textalk.se/se/artgrp.php?id=31613&grp=1638689

Det gör även Norrköpings skateshop: http://www.norrkopingsskateshop.com/produkter/nyb%C3%B6rjarskridskor/25

Vad som är viktigt för alla skridskor är att de är stadiga och inte för stora så att man måste fylla ut med en massa sockor.

En bra skridsko är en stadig skridsko. Be gärna våra tränare om hjälp vid skridskoköp.

 

Tillbaka till innehåll

 


 

Är det något speciellt man ska tänka på när man åker?

Som tränare arbetar man först med att lära barnet att stå riktigt, det vill säga rakt upp så att skridskon bildar en 90 graders vinkel mot isen. Detta är mycket viktigt för den fortsatta träningen. Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett under hela träningspasset.

Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor. Stödytan mot isen blir 60 ggr mindre än om man står på hela foten. Vristen bör därför stöttas av en känga med kraftigt och stadigt skaft.

Tillbaka till innehåll

 


 

Var slipar man sina skridskor?

Konståkningen ha köpt in en speciell skridskoslip för konståkningsskridskor. Där kan man få sina skridskor slipade till en låg kostnad 50kr för medlem (100kr icke medlem). Tala med vår skridskoslipare.

Tillbaka till innehåll

 


 

Hur vårdar man skridskorna?

Om skäret (kanten på skenan) inte är skarpt är det lätt att man skjuter ifrån med taggarna. Myten om att man i konståkning tar fart med taggarna stämmer inte alls. Precis som i all annan skridskosport skjuter man ifrån med hela skäret.

Låt ej barnet gå med skridskorna utanför isen utan skydd. Redan efter en kort promenad är skäret slött. I korridorer och omklädningsrum måste man ha skydd.

Plastskydden nöter mindre på skenan än träskydd.

Efter varje gång man använt skridskorna bör man torka av dem noggrant och förvara dem luftigt för att undvika rost. Man kan sy tygskydd att ha på skenan när man inte har skridskorna på sig, för att skydda mot slag och repor.

 

Tillbaka till innehåll

 

Uppdaterad: 20 JUN 2017 20:19 Skribent: Brinka SKK

Aktuella aktiviteter


Åkare

Anmälan till hösten 2020 konståkningsgrupper

Grupper säsongen 2020/2021


Skridskoskola VT 2020

Skridskoskola

Brinka SKK:s sommarskridskoskola

Anmälan till Hösten 2020 Skridskoskola 

Tävlingskalender
Säsongen 2019/2020

A-tävlingar  

Klubbtävlingar 

Stjärntävlingar   


Testtagningar   


 

 


Brinkalägret 2020 


 


 

sisu


 

Sandvikenbingo

 


 

SANDVIK logga 

Sandvikenhus logga

credibilia logga

 


Vi tänker på vårt uppförande

Uppförande kod

Postadress:
Brinka Sandviken KK - Konståkning
Hedåsvägen 8
81161 Sandviken

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info