Hoppa till sidans innehåll

Skridskovård


Att sköta om sina skridskor är viktigt, dels för att du ska få ut så mycket av din åkning som möjligt men också för att skridskorna ska hålla sig hela och fräscha. Här följer nu några rekommendationer för hur du sköter om dina skridskor.

  • Skydda skenorna med mjuka skenskydd (när du förvarar dem i väskan).
  • Torka noga av skridskorna efter varje träning, tävling eller match.
  • Placera skridskorna i varsin påse (när du förvarar dem i väskan).
  • Skydda skridskorna från repor under träning genom att ha skridskoöverdrag.
  • Alla mjuka produkter till skridskorna måste tvättas regelbundet och nya måste tvättas innan de används för första gången.
  • Ha aldrig skydden på mer än när du går med skridskorna.
  • Kontrollera att skenan inte sitter löst (skruvar är åtdragna/nitar är intakta)
  • Låt en kunnig konståkningsslipare slipa skridskorna med jämna mellanrum (prata med barnets tränare innan ni slipar skridskorna).  

Skridskoslipning

Att ha välslipade skridskor är A och O. Speciellt våra yngsta medlemmar går gärna runt lite överallt med sina skridskor. En slö skridskoegg gör åkningen onödigt jobbig och tråkig. Är du osäker så låt någon av våra tränare kontrollera. Du kan själv prova genom att skrapa av lite nagel mot skridskoeggen. Går inte det är det hög tid att slipa skridskorna.

Brinka skk erbjuder slipning av skridskor till sina medlemmar, kostnad 75kr för medlem (100kr icke medlem). Betalas med Swish eller kontant på plats. 

Vill man få skridskorna slipade kontaktar man Peter Johansson 070-6435110. 

Skridskor

När man åker i skridskoskolan ställs inga krav på särskilda skridskor men vi strävar från början efter att skridskorna skall vara av bra kvalitet. Detta är mycket viktigt av fler anledningar, dels för att undvika skador på fötter och vrister genom att man står snett men också för att behålla intresset för träningen. Barnets intresse för skridskoåkning avtar lätt på grund av dåliga skridskor.

Det är mycket viktigt att kunna stå riktigt på skridskorna, d.v.s. så att skridskorna bildar en 90 graders vinkel mot isen. Påfrestningen på vristen blir stor eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Enklare konståkningsskridskor som t.ex Jofa och Piruett som kan köpas i sportaffärer och vissa stormarknader är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att vristen inte stöds korrekt. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna. Extra sockor kan hjälpa och att knyta stadigt.

Att köpa skridskor

Nya konståkningsskridskor av bra kvalitet är dyrt att köpa men de har ett bra andrahandsvärde om skridskorna är i bra skick när man säljer dem. Om man köper begagnade skridskor bör man noga kontrollera att lädret i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen helst ska vara utan veck. Märken att rekommendera oavsett vilken nivå man tränar på är Jackson, Edea, WIFA, GRAF och RISPORT. Dessa tillverkare säljer från enkla nybörjarmodeller till de mest avancerade konståkningsskridskor som finns.

Länkar till återförsäljare:

Tinas konståkningsshop - konstakning.net

K-Skate Sportbutiken Linnea

Norrköpings Skateshop  - medlemmar i Brinka har 10% på hela sortimentet.

Teijas Skateshop

Systugan & Design - lokalt företag som syr för konståkning

Uppdaterad: 09 DEC 2020 11:03 Skribent: Brinka SKK

Postadress:
Brinka Sandviken KK - Konståkning
Hedåsvägen 8
81161 Sandviken

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info